Besöksjobb – ett viktigt steg för arbetsmarknaden

Besöksjobb – ett viktigt steg för arbetsmarknaden

Projektet Besöksjobb är ett initiativ där nyanlända invånare och näringslivet möts. Sverige är enligt arbetsförmedlingen i behov av mer arbetskraft och företagen söker ny kompetens, samtidigt har landet fått många nya medborgare som har både yrkeserfarenhet och eftergymnasiala meriter.

Målet är att skapa arbeten för nyanlända i åldrarna 20-65 år och som fått uppehållstillstånd i Sverige. Ajdoan Muliqi, projektledare på Mora kommun menar att syftet med projektet är att matcha dessa individer mot näringslivet och företagens deltagande är därför en viktig faktor.

– En del av mitt jobb är att hitta företag, se deras behov och sedan kontakta arbetsförmedlingen för att få fram rätt personer.

Muliqi menar att många av de som idag kommer till regionen har med sig diverse kompetenser i bagaget men att dessa saknar ofta saknar validering i Sverige vilket gör det är svårt att konkurrera på arbetsmarknaden.

– Det första arbetet för en nyanländ kan ofta vara svårast att få, men möjligen det viktigaste. Det är första möjligheten att tjäna egna pengar och känna att man har lyckats. Ju längre någon står utanför arbetsmarknaden desto svårare blir det och arbete är även viktig del av integrationsprocessen.

Studier visar att det tar mellan 7-10 år från mottagandet i Sverige tills att hälften av kommunens nyanlända flyktingar och deras anhöriga (20-65 år) är etablerade på arbetsmarknaden. För män tar det 3-7 år och kvinnor 9-11 år.

Flera företag som Sodexo och Vasaloppet har redan visat intresse och Muliqi välkomnar andra att höra av sig. Maria Olsson på Grönklittsgruppen är ytterligare en som ställer sig positiv till projektet.

– I takt med att Grönklittsgruppen växer ökar också koncernens behov av arbetskraft under sommar- och vintersäsongerna.

Projektet ’Besöksjobb’ blir en spännande möjlighet för oss att matcha rätt medarbetare till våra olika verksamheter.

Är ni ett företag som är i behov av ny kompetens?

Hör av er till:
Ajdoan Muliqi
Projektledare
Mora Kommun
ajdoan.muliqi@mora.se
0250-261 08

Nadina Rosengren
Nadina Rosengren
nadina.rosengren@mora.se
No Comments

Post A Comment