Fler bostäder i Mora

Fler bostäder i Mora

Mora växer allt snabbare, visar den senaste befolkningsprognosen. Både barnfamiljer och singlar lockas av naturen, den växande handeln, aktiviteterna och Moraandan. Men en utmaning är bostadsfrågan. Vi kollade med Albin Frandsen, samhällsplanerare på Mora kommun, hur läget ser ut och vad kommunen gör för att hänga med i utvecklingen.

– Precis här och nu finns det bostäder till alla i kommunen. Däremot är det brist i centrala Mora. Som i de flesta kommuner är det störst tryck på
centralorten, säger Albin Frandsen.

Det gäller alla storlekar på bostäder, men framför allt mindre lägenheter.

– Vi har elever från hela Sverige som studerar på Mora gymnasium och som har behov av enmanshushåll, vilket också gäller de personer som har fått uppehållstillstånd och tilldelats plats i Mora. Mindre lägenheter behövs även vid omflyttningar.

Däremot finns det tillgängliga tomter på nära avstånd från centrala Mora, både kommunala och privata. I Mora kommun finns ingen kommunal tomtkö, till skillnad från många andra kommuner med hög befolkningstillväxt, och i alla byar finns det tomter till försäljning på Mora kommuns webbplats.

– Priserna är förhållandevis låga eftersom vi tycker det är viktigt att bevara livskraften i byarna och kunna erbjuda alla typer av boende i Mora.

Så vad gör kommunen för att få fram fler bostäder i tätorten?

– En mängd saker, faktiskt. Dels tittar vi på var det finns outnyttjad plats i centrala Mora, dels detaljplanerar vi flera nya områden, säger Albin Frandsen.

De planerade centrala byggprojekten är Morkarlby Nedre, vid Zornska samt Kyrkogatans norra del, på parkeringen mittemot Zornmuseet. Morastrand bygger just nu även två lägenhetshus på Tingsnäs.

Parallellt med detta detaljplanerar kommunen flera områden. På Tuvan, där det brann för några år sedan, ska det byggas hyresrätter. Och så kommer vi nu att börja sälja tomter i området Noret Norra, mellan lasarettet och Vattnäs.

Ett äldreboende med 32 lägenheter har redan börjat byggas, och i framtiden räknar vi med att det ska finnas både villor och flerfamiljshus i området.

Men det kanske mest visionära byggprojektet är i Tingsnäs, där det idag ligger flera företag.

– Planen är att flytta de verksamheterna till Färnäs kvarn, vid den nya rondellen. För företagen är det en bättre lokalisering precis vid riksvägen, samtidigt som Tingsnäs är attraktivt för bostäder – nära till både centrum, Saxviken och Mora resecentrum. På sikt kommer vi att kunna bygga upp till 500 nya bostäder där, säger Albin Frandsen.

En del snabbväxande städer bygger snabba modulbostäder där man tillåter lite lägre standard. Men Mora kommun har inga sådana planer:

– Den politiska visionen är att bygga fler bostäder med kvalitet. Vi vill bygga en växande och hållbar kommun säger kommunalråd Anna Hed (C.

Frida Dolk
Frida Dolk
frida.dolk@mora.se

Kommunikationsstrateg på Mora kommun

No Comments

Post A Comment