Hantverk, kärlek och drömmen om Amerika – Res i tiden på Zorns Gammelgård

Tidsresan Zorn gammelgård mora

Hantverk, kärlek och drömmen om Amerika – Res i tiden på Zorns Gammelgård

Tidsresan Zorn gammelgård mora

Tidsresan på Zorn gammelgård

Tidsresan är en interaktiv utställning som äger rum på Zorns Gammelgård i sommar. Här bjuds besökare in till att leva och klä sig som Moras befolkning gjorde förr.

Innanför gårdens portar reser besökarna tillbaka till år 1872, då konstnären Anders Zorn föddes. Skådespelare föreställande dalkullor och dalmasar iklädda tidsenliga kreationer guidar runt och berättar hur livet på gården fungerar. Barfota promenerar de mellan husen och ber publiken att följa med in. Här får barn och vuxna ta del av de sysslor och tankar som fanns, lyssna till brev från Amerika och om kärleken till den vackra dalkullan i gården bredvid.

Fia Bladh, museipedagog, berättar att museet vill i sommar hitta ett nytt sätt att väcka intresse för den historia som Mora och Zorns Gammelgård bär på.

– Den vanligaste formen av utställningar är att man får se men inte röra, men vi ville göra motsatsen. Vi vill göra gården levande och bjuda in besökarna till att bli en del av historien.

Vidare berättare hon att Tidsresan är startskottet för en ny utveckling på gården och att konceptet kommer att växa under den kommande tiden. Förberedelserna har pågått sedan september förra året och en del av inspirationen kommer från Jamtli historieland i Jämtland som också arbetar med interaktiva utställningar.

Den främsta målgruppen är barn men Fia Bladh poängterar att det finns något för alla. Guiderna är väl pålästa och anpassar sig efter sin publik, det finns även möjlighet till guidade turer på engelska.

Under sommaren kommer också några större evenemang äga rum på gården. Den 16- 17 juli är det 1800-talsmarknad och då är även Zornska teatern på plats för att framföra en teaterkostymshow. Ensemblen kommer att spela upp utdrag ur ”Zornspelet” och ”Ett satans spektakel” som speglar två delar av Moras och Ovansiljans historia, makarna Zorns tid och häxprocesserna under 1600 talet. Mellan utdragen får publiken ta del av hur kostymerna tagits fram, inspiration, material och autencitet.

Den 11 augusti kommer några av Antikrundans experter på besök och finns tillgängliga för att värdera föremål.

Utställning: Tidsresan Plats: Zorns Gammelgård
Datum: 15 juni – 31 augusti
Guidade turer: 11.30,13.00,14.00,15.00
Kostnad: 50 kronor för vuxna, 40 kronor för barn

Nadina Rosengren
Nadina Rosengren
nadina.rosengren@mora.se
No Comments

Post A Comment