Risk för drunkningsolyckor i sommar oroar

Risk för drunkningsolyckor i sommar oroar

Det är lätt att tro att sommar och sol enbart betyder glädje och avkoppling, tyvärr innebär sommaren också stora risker för drunkningsolyckor. För att begränsa risken hyr kommunen ut flytvästar som finns tillgängliga på brandstationen i Mora.

Förra året drunknade 19 personer i Sverige under årets första fyra månader, i år är motsvarande siffra 39 personer. En varm och fin sommar gör naturligtvis att statistiken kan komma att bli ännu värre under sommarmånaderna. Vi ser också att många nyanlända inte har samma goda simkunskaper och därför kan det vara bra att ha extra uppmärksamhet vid badplatserna och hjälpas åt.

Lägg undan mobiltelefonen
Drunkning är idag den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 0-6 år. Innan mobiltelefonerna fanns så fokuserade de allra flesta på att ha uppsikt över sina barn. Idag är det inte längre så. Många drunkningsolyckor inträffar på grund av bristande uppsikt. Brandkåren i Mora uppmanar därför att ha för vana att lägga undan telefonen direkt när barnen ska bada.

Uthyrning av flytvästar
Ett hjälpmedel som räddar många liv är flytväst. Oavsett om personen som ramlar i vattnet är vid medvetande, onykter eller skadad så kan flytvästen vara skillnaden mellan liv och död.

– Många vuxna verkar tro att de är odödliga, men även vi behöver använda flytväst, menar Johan Szymanski Räddningschef, Mora Brandkår.
På brandstationen i Mora kan du hyra flytvästar i olika storlekar för 20 kronor per vecka och väst av Mora kommun. Västar går att hämta under kontorstid utom då brandmännen är ute på större utryckningar.

Påkalla uppmärksamhet
Sist men inte minst, om du upptäcker någon människa som är i nöd – gör följande:

  • Ropa på hjälp och påkalla uppmärksamhet.
  • Försök att nå den nödställde utan att du själv utsätter dig för risker.
  • Ha alltid något mellan dig och den nödställde, använd den så kallade ”förlängda armen” (en boj eller pinne). Detta då den nödställde kan drabbas av panik och dennes agerande kan därför
    vara oberäkneligt.

Brandkåren rycker alltid ut med full styrka vid drunkningstillbud, så kallat ”stort larm”. Samtidigt larmas även vattendykare från räddningstjänsten i Rättvik. Möt upp oss på plats och försök påvisa var personen i vattnet sågs sist.

Tillsammans arbetar vi för en olycksfri sommar!

 

Johan Szymanski
Johan Szymanski
johan.szymanski@mora.se

Räddningschef Mora kommun

No Comments

Post A Comment