Vandra, cykla, spring i fäders spår – gör en utflykt till Vasaloppsarenan

Vandra, cykla, spring i fäders spår – gör en utflykt till Vasaloppsarenan

Vasaloppsarenan är så mycket mer än Vasaloppsspåret för skidåkning. Här kan du även vandra eller springa i Vasaloppsleden samt cykla i Cykelvasaleden. Mellan Sälen och Mora finns det gott om rastplatser och övernattningsmöjligheter längs vägen. Njut av naturreservatets djur och natur, stanna till i byar och pittoreska fäbodar, upplev alla kända platser och kontroller från Vasaloppet. Eller gör en dagsutflykt.

Känn till exempel historiens vingslag när du passerar Tennådalsvägen där Gustav Vasa övernattade på sin flykt mot Norge. Eller stanna till vid bäcken som rinner förbi Prästskogsstugan, två kilometer från Hökberg. Där sägs det att två danska knektar blev dräpta när de förföljde Gustav Vasa på hans väg tillbaka mot Mora. Här finns i dag en övernattningsstuga.

De tre olika lederna Vasaloppspåret, Vasaloppsleden och Cykelvasaleden har lite olika sträckning, särskilt före Evertsberg, men de är tydligt utmärkta med symboler för dig som ska åka skidor, cykla eller vandra. Informationstavlor finns också på ett flertal platser. En särskild karta finns dessutom att köpa.

Övernatta gärna
Det finns totalt nio stycken övernattningsstugor på åtta platser utmed Vasaloppsleden. Osågad ved, såg, yxa, hink, sopborste och sopskyffel finns på platsen. Liksom dricksvatten. På grund av allergirisken är det förbjudet att röka och ha husdjur i stugorna. Övernattning kostar 50 kronor per bädd och natt. Betalning kan ske på turistbyråer, startplats Sälen eller i Vasaloppets Hus i Mora. Ska du fiska krävs fiskekort, det finns att köpa på turistbyråerna i Sälen, Älvdalen och Mora.

Mellan Sälen och Mångsbodarna finns ett antal skogsbilvägar som korsar leden. Mellan Mångsbodarna och Mora går leden relativt nära Vasaloppsvägen. Längsta avstånd till bilväg är cirka 4 km.

Ett unikt naturreservat
Vasaloppsspåret är skyddat enligt Naturvårdslagen 7§ och utgör kommunalt naturreservat inom respektive kommun. Naturvårdsförvaltare är Vasaloppsföreningen Sälen–Mora. Var rädd om naturen när du vistas i Vasaloppsarenans unika miljö!

Från start till mål
Vasaloppsleden startar på samma ställe som Vasaloppet. Efter en kort vandring kommer du fram till Sprängsbackarna, ett naturskönt område med trolsk granskog. Leden går sedan vidare över Vallmyrsätra innan du når Småganstugan, en av många enkla stugor där skogsarbetare och timmerflottare kunde bo förr i tiden under sina arbetsveckor. Sist stugan användes som bostad var 1947.

I Mångsbodarna kan du besöka ett vattendrivet såghus, hyvelhus, kapsåg, skvaltkvarn, sandstensbrott, kanalsystem och skolhus. I Risberg finns fäbod med gammal bebyggelse och i Evertsberg ett kapell med altarskåp, ett krigsbyte från Lübeck, daterat till 1490.

Missa inte naturbadet i Skeppshussjön strax innan Evertsberg. Från Boggberget har du fin utsikt mot Sälenfjällen, Oxberg och Gopshus. Väl framme i Oxberg kan Axistugan och kvarnen vara värda ett besök liksom Gopshusberget med sin fina utsikt. Den sista biten går genom grönskande fäbodvallar i Hökberg och Eldris innan du når Mora med Zornmuseet, Zorngården och inte minst målportalen vid Vasaloppets Hus.

Mer information finns på Vasaloppets hemsida vasaloppet.se och på Vasaloppsledens nya Facebooksida facebook.com/vasaloppsleden

Källa: Vasaloppet

Jon Svensson
jon.svensson@vasaloppet.se
No Comments

Post A Comment