Vi som kommit – en utställning om förbjuden kärlek och blodiga helikoptrar

Vi som kommit – en utställning om förbjuden kärlek och blodiga helikoptrar

Utställning Vi

Utställningen – Vi som kommit

Genom 14 porträtt får vi möta de som utan val kommit till Sverige. Utställningen Vi som kommit är en av många kulturella evenemang som äger rum i Mora i sommar och är första delen av projektet VI, som har syftet att skildra oss som utgör Sverige.

Arbetet med utställningen inleddes i vintras och snart är det dags för premiär. Berättelserna är många och personerna vi möter har alla bott i regionen och är i olika stadier i livet. På frågan om någon utmärkt sig svarar fotografen Corina Glinjis Noom,

– Många. I mötet med ett ungt par slutade det med att flera i studion grät. När det vara dags att börja filma tog mannen i paret tag i mikrofonen men kvinna var den som pratade, han fick inte chans. Det var första gången någon skulle lyssna till hennes historia om en hård uppväxt med en misshandlade pappa. På egen hand lärde hon sig skriva och en dag upptäckte pappan kärleksbreven till mannen, och paret var tvungna att fly. Ett annat tillfälle var när vi ritade tillsammans med tre barn från Aleppo i Syrien. De ritade helikoptrar och människor, allt i rött och jag tror att det var blod.

Imola Mokos, kultursekreterare på Mora kommun ser utställningen som ett viktigt inslag i Moras kulturverksamhet och menar att det offentliga rummet ska vara inkluderande och visa på samhällets mångfald.

– I det rådande världsläget är det viktigt att vi är medvetna om vilka bakgrunder nya och gamla invånare bär med sig.

Idén till projektet väcktes av orsabaserade fotografparet Marco och Corina Glinjis Noom, som själva flyttade till Sverige från Holland och deras kollega Björn Johansson.

– Det är lätt att våra relationer till varandra blir abstrakta och distanserade. Alla har sina unika berättelser och vi vill lyfta fram människorna. Vi måste bygga broar, vara nyfikna och försöka förstå.

De stora verken är av paret Glinjis Noom och Johansson, Janne Bäckman, men besökarna får även möta fler kreatörer. Det porträtterade har själva agerat fotografer, de har fått tillgång till kameror och skildrar genom sina bilder hur livet ser ut idag.

Utställningen är första steget i projektet VI som har målet att porträttera oss som utgör Sverige, enligt vissa sociala teman. Exempel är kultur, ålder eller kärlek. Allt ska slutligen utmynna i en bok.

 

Nadina Rosengren
Nadina Rosengren
nadina.rosengren@mora.se
No Comments

Post A Comment