”Vinner vi nästa år ger vi bort allt igen”

”Vinner vi nästa år ger vi bort allt igen”

Det var i våras som Anna Hilding, Frida Hedlund, Elle Tovey Winberg och Maria Cederlund dansade hem publikens pris vid Talangjakten på Mora Parken med 1500 kronor i potten. Anna Hilding berättar att de först hade tänkt dela på priset men att de ändrade sig snabbt.

-Vi har redan så mycket och tänkte att pengarna skulle kunna göra det bättre för andra.

Tjejerna diskuterade länge vart donationen skulle gå och stora organisationer som Rädda Barnen fanns med på listan. De ansåg dock att pengarna skulle göra mest nytta på lokal nivå. Elisabeth Lindström, lärare för de asylsökande, berättar hur personalen rördes till tårar när tjejerna dök upp vid kulturhuset med sin idé.

-De ville att eleverna skulle få göra något kul till sommaren, att så unga personer väljer att bry sig om andra är fantastiskt.

Donationen ledde till att 45 personer fick fira sin första svenska skolavslutning. Efter mycket planering och diskussioner blev det minigolf på Åmåsängsgården och det dukades upp korv och spelades musik. För många var det även första gången med minigolf. Efter sommaren går eleverna vidare till gymnasiet och högstadiet.

Förberedelseklassen för asylsökande har funnits vid Rosa Huset sedan februari och Elisabeth Lindström berättar att det är en unik plats att jobba på. Hon menar att eleverna brinner för att lära sig och vill helst inte ha lov.
Många kommer från platser där de aldrig fått rätten att studera.

Från början bestod klassen enbart av ett 20-tal elever men en dag dök de plötsligt upp 20 till. På frågan om det var svårt att hantera svarar Elisabeth Lindström, som återvänt från pensionen för att bli lärare för klassen, kvickt.

-Vi löser allt.

De fyra tjejerna visar inte heller några tecken på att minska sitt engagemang och tycker att fler borde bidra, det diskuteras möjliga dansuppvisningar för de asylsökande och fler donationer.

Maria Cederlund konstaterar att gruppen skulle gör samma sak igen.

-Folk kanske antar att flyktingar får en massa pengar, men om alla tänker på det sättet kanske ingen hjälper till.
De är så modiga som kommit hit så det är självklart att vi måste hjälpa dem.

 

Nadina Rosengren
Nadina Rosengren
nadina.rosengren@mora.se
No Comments

Post A Comment